Scheidsrechter

Rutgers, J.H.

Onbekend

Geschreven door: Mustafa Ozturk

Afgelopen zondag stonden de selectie elftallen van FC Jeugd en De Paasberg tegenover elkaar in een rechtstreek duel voor promotie naar de vierde klasse. Beide ploegen hadden een loodzwaar seizoen achter de rug en moesten eerst ook nog een voorronde promotie wedstrijd spelen. De finale zou beslist worden door een tweeluik waar FC Jeugd de eerste wedstrijd (uit) met 3-2 had verloren. Een half uur voor aanvang van de wedstrijd was het al duidelijk dat de belangstelling voor de finale wedstrijd op sportpark oranje zeer groot was. Vele lokale neutrale voetballiefhebbers waren op deze wedstrijd afgekomen.

Doelpunt Mohammed AkdenizDoor het natte weer was het veld goed bespeelbaar en daarmee het tempo ook redelijk hoog in het begin. Al Mohsinawi had Jeugd een duidelijk doel meegegeven. “Houd het baltempo hoog en speel de tegenstander kapot met jullie conditie”. Bij de gasten uit Arnhem was het duidelijk dat ze hinkten op twee gedachten. Een gelijkspel was voldoende dus leunden ze achterover, echter ze beschikten over zeer snelle spitsen die loerden op elke countermogelijkheid. Het beloofde veel spektakel en voetbalgenot voor het publiek.

Om de nadruk op het voetbal te leggen stonden Younnes Lahnine en Ernst Brandsen centraal achterin. Beiden kunnen goed meevoetballen en waar nodig doorschuiven naar het middenveld. Het middenveld zelf werd bezet door Serkan Saliman, Hicham Largo, Ismael Zerkani en op de tien Ali Ozturk. Allemaal spelers met veel voetballend vermogen die zowel druk naar voren kunnen zetten, als het middenveld kan domineren. De openingstreffer viel eigenlijk uit onverwachte hoek. Na tien minuten draaide Erdi Demirkol goed weg aan de linkerflank en zijn ogenschijnlijke onschuldige voorzet werd door een verdediger van De Paasberg verkeerd ingeschat en ongelukkig in eigen goal getikt (1-0). Deze tussenstand zou tot een verlenging leiden, maar Jeugd wilde het niet zover laten komen dus drukten ze door.

Laatste fluitsignaal

De achterhoede en de doelman van De Paasberg waren toch van slag na het eerste doelpunt, ze maakten vele fouten achter elkaar en kwamen een paar keer goed mee weg. Daartegenover hadden Huseyin Sali en Ilkan Tomruk hun handen wel vol aan het spitsenduo van Paasberg. De loopacties werden niet altijd (gelukkig) goed op waarde geschat. Hier was Ali Ozturk zeer leidend die continu zijn team aanjoeg om constant druk te zetten. De tweede doelpunt viel uit een dood spel moment. De ervaren Ali Ozturk werd al een paar keer onreglementair tegengehouden en dit keer was het op een afstand van ruim 35 meter aan de linkerflank van het doel. De sterk voetballende rechtsback Ilkan Tomruk zal gedacht hebben, dat is een ideaal afstand voor mij. Zonder enige twijfel schoot hij de bal onberispelijk hard in de korte hoek (2-0). Nu had FC Jeugd de score te pakken die recht gaf tot promotie. In plaats van een domper bleek de goal juist een impuls voor de gasten, binnen de minuut liep de rappe spits van Paasberg 1-tegen-1. Met een listige lob probeerde hij Adem Durmus te verschalken. De keeper zat er nog met zijn handen aan en tikte de bal opzij. De aangesnelde aanvoerder van Jeugd werd plotseling verrast met de bal voor zijn voet en schoot de bal onbedoeld keihard in eigen doel (2-1). Nu was het voor Jeugd en Paasberg weer terug bij af. Met nog een aantal speldenprikken aan beide kanten werd de rust met deze uitslag bereikt.

Feestende spelers

Voor de tweede helft had Al Mohsinawi twee wissels doorgevoerd in zijn elftal. Ali Ozturk werd vanwege een blessure vervangen door Mohammed Akdeniz en Ernst Brandsen door Ertugrul Dursun. Tweede helft van de wedstrijd toonde hetzelfde spelbeeld. Jeugd die vooral op balbezit speelde en De Paasberg die op de counter loerde. Dit keer werd er wel duidelijk meer risico genomen door beide ploegen. Aanvoerder Younnes Lahnine wilde zijn fout graag goed maken en schoof regelmatig op naar het middenveld. Zijn inzetten van buiten de zestien werden nu wel goed gepakt door de doelman. Tijdens deze fase van de wedstrijd kwam de spits van Jeugd Ben Ahmed ook nadrukkelijker in het spel voor. Zo kreeg hij vooral op de linkerflank ruimte om zijn acties te maken. Het leek erop dat de verdedigers van Paasberg letterlijk handen en voeten nodig hadden om hem te stoppen. Maar met de promotie naar de vierde klasse als prijs is dat meer dan logisch. De scheidsrechter en assistenten hadden zeer goed grip op de wedstrijd en waren zeer duidelijk in hun beslissingen. Naarmate de wedstrijd vorderde werd de vermoeidheid bij beide teams zichtbaar. Her en der lagen spelers met kramp in de benen. Jeugd wilde het afmaken en niets overlaten aan geluk en bracht Omer Tirgil in de wedstrijd.

De laatste tien minuten van de wedstrijd was rommelig en golfde de wedstrijd van de ene kant naar de andere kant. Jeugd drukte door via de vleugels en Paasberg zocht met de lange bal de counter. Uiteindelijk bekroonde invaller Mohammed Akdeniz in de slotminuten van de wedstrijden zijn spel met een doelpunt en bekroonde zichzelf daarmee tot man of the match (3-1). Met het eindsignaal barstte een waar volksfeest los. Spelers, supporters en familieleden