8 september 2013 14:30

Scheidsrechter

Dijk, Johan van

Onbekend

EDE – De seizoensopening leek voor FC Jeugd volledig naar wens te verlopen. Een 3-0 voorsprong en in overtal. De eindstand 3-3 voelde als een nederlaag aan. En wat als Edenaar in Oosterhoutse dienst Davy Pol in blessuretijd voor een leeg doel had gescoord?

door Eip Janssen

,,Dit gelijke spel voelt aan als een nederlaag. Een schande die we alleen onszelf moeten toeschrijven. Maar ook een compliment aan OSC. Zij kregen in de slotminuut voor rust een mokerslag te verwerken. De doelman werd weggestuurd wegens het vloeren van een doorgebroken speler. Geel was misschien een betere beslissing was geweest”, meende Jeugd aanvoerder Yunus Öczan eerlijk.

Doelman Leroy Veens was furieus. ,,Ik heb hem (Sinan Kürkçu, red.) niet geraakt”, gilde hij uit. Het duurde lang alvorens wisselkeeper Walter van der Vliet in het veld kwam. Zijn spelerspas moest worden gecontroleerd. De Edese scheidsrechter Johan van Dijk had lang nodig voordat de rust was teruggekeerd. Maar Adil el Bissis bleef kalm en scoorde: 1-0.

Het was het breekpunt in een bizarre maar matige wedstrijd. Beide ploegen hadden veel moeite met het slechte veld. ,,Jeugd is een voetballende ploeg en dat is op dit veld haast onmogelijk. Omdat wij de bal teveel in de trechter lieten vallen waren er nauwelijks openingen te vinden.”

Omdat FC Jeugd verzuimde nog voor de theepauze afstand te nemen bleef de 1-0 tussenstand ongewijzigd. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ook OSC

,,De eerste tien minuten in de tweede helft liepen goed. Met een 3-0 voorsprong dacht ik dat het gelopen was”, vervolgde de aanvoerder. Arend Zweistra liet zien waarom hij gevreesd wordt. Vanuit de draai haalde hij met links verwoestend uit. Luttele minuten later wist de goed spelende Erdal Topal het doel te vinden.

FC Jeugd wisselde Öczan en Topal in wegens kleine pijntjes. Op dat moment rook OSC haar kans. Met bewonderenswaardige inzet wist de ploeg de bakens te verzetten. De numerieke meerderheid was op het veld nooit voelbaar.

Het was Davy Pol die de 3-1 liet aantekenen. ,,Eigenlijk nog niets aan de hand. In de organisatie blijven voetballen was de opdracht”, meende Öczan.

Maar het spel glipte de thuisclub uit handen. Mark Derksen zorgde voor de aansluitingstreffer: 3-2. FC Jeugd weigerde meerdere kansen te benutten en de straf kwam ver in blessuretijd. Het was Menno Polman die de op dat moment zeker niet onverdiende gelijkmaker liet aantekenen: 3-3.

In blessuretijd, die liefst tien minuten duurde, kregen beide ploegen volop de kans alsnog een ‘driepunter’ te halen. De ingevallen Farid Asaidi (FC Jeugd) en uitblinker Davy Pol (OSC) verzuimden te scoren.

De hardwerkende Oosterhoutse ploeg kreeg loon naar werken. En ging als morele winnaar van het veld.

,,Dit zijn dure punten in een zware competitie. Met een man meer moet je dit over de streep brengen”, besloot de teleurgestelde routinier Yunus Öczan.